vineri, 23 septembrie 2011

Gândirea de tip Facebook

Facebook îi încurajează pe oameni să îşi exprime poziţia faţă de orice într-un mod lipsit de nuanţe, alb-negru, şi nearticulat. Orice lucru de pe Facebook, şi văd că din ce în ce mai multe lucruri de pe Internet puse în legătură cu Facebook, oferă utilizatorului posibilitatea de a da un like sau dislike. În felul acesta poziţia critică care chiar este justificată a cuiva este pusă pe picior de egalitate cu poziţiile critice care au ca scop doar a-l face pe utilizator să se simtă bine că vorbeşte în auzul cetăţii.

Constat că această mentalitate caracterizată printr-un „have your say” unidimensional se propagă în toate mediile Internetului, ca şi în cele ale lumii non-virtuale. De exemplu un comentator recent al blogului meu mi-a reproşat, poate sincer, că stârpesc feedback-ul negativ pe care îl primesc doar pentru că e negativ. Nu am nicio problemă cu reacţiile negative la articolele mele, după cum poate afla un ochi atent studiind istoria de comentarii de pe blog. Am o problemă cu acele reacţii care nu sunt constructive, care nu constituie un mijloc prin care se arată greşeala pe care am făcut-o, rădăcinile ei adânci, şi cum poate fi ea îndreptată, şi pe viitor chiar prevenită.

Nu am nicio problemă cu demonstraţia. Poate să mi se demonstreze şi că sunt un idiot sau un şarlatan (sau - păzească sfinţii - ambele) şi că nu am dreptul la un glas în această piaţă publică care este Internetul. Însă nu se poate demonstra nimic prin această gândire de tip Facebook – simplistă, superficială, iraţională, facilă şi comodă, unidimensională, subiectivă, neconstructivă şi anticonstructivă, egoistă, lipsită de cea mai elementară nuanţă. Şi să ştiţi că ea continuă să fie o gândire de tip Facebook şi dacă are un text de sprijin, care în general este doar o neabătută elaborare pe marginea like-ului sau dislike-ului.

2 comentarii:

  1. Am parcurs cu placere cateva din textele dumneavoastra. Impregnate de o profunda seriozitate. Am o sugestie pe care sper ca o veti lua in considerare. Admit ca unele din comentarii sunt irelevante, rau intentionate sau pur si simplu inepte. Este deci obligatia (sau cel putin dreptul) dumneavostra sa le inlaturati. Sugestia mea este sa eliminati si raspunsurile. Personal, nu vad rostul unor reactii - perfect articulate dealtfel - in lipsa cauzelor care le-au generat. Mi-am permis sa fac aceasta observatie pentru simplul motiv ca blogul merita atentie. Integritatea este o insusire rara - pe internet cu atat mai mult -, iar dumneavoastra o posedati din plin.

    RăspundețiȘtergere
  2. Va multumesc pentru sugestie, domnule paul, si am sa incerc sa va raspund cat pot mai bine:

    De-a lungul timpului am meditat foarte mult, atat cantitativ, cat si calitativ, la ce are voie sa faca si ce nu un moderator de discutii. M-am ciocnit de nenumarate dati de moderatori iresponsabili, fapt care pe de o parte m-a scarbit, pe de alta parte mi-a insulfat vointa ca, ori de cate ori ma voi afla eu in pozitia de moderator, sa nu cumva sa repet greselile care mi s-au facut.

    Concluzia la care am ajuns in urma acestei fertile meditatii este ca un moderator nu are voie sa stearga comentariile care nu au de ce sa existe, dintr-un motiv pe care l-am mentionat mai devreme: transparenta actului justitiar. Aveti in vedere ca trebuie sa fie posibil un dialog pe marginea actului justitiar, deoarece eu, desi nu procedez arbitrar, as putea sa procedez gresit. Prin urmare trebuie sa existe posibilitatea ca o persoana straina, sau chiar inculpatul, sa il apere pe inculpat, respectiv sa se apere pe sine. Daca nu dau aceasta posibilitate de dialog blogul meu cade in autocratie si are sanse crescute ca verdictele care se dau, in cazul in care sunt gresite, sa fie de necorectat.

    Mai exista trei beneficii ale transparentei:

    1. pe viitor potentiali comentatori vor avea ocazia sa isi indrepte o nelamurire sau o pornire gresita doar citind comentariile trecute

    2. pe viitor potentiali comentatori cinstiti vor putea sa afle de intoleranta pe care acest blog o manifesta fata de forme neetice si ilogice de a discuta, deci vor deprinde incredere in acest blog si vor dialoga mai deschis.

    3. pe viitor potentiali comentatori necinstiti vor putea sa afle de aceeasi intoleranta si, deci, stiind ca isi vor lua usor zborul, se vor abtine de la a comenta.

    De asemenea, as dori sa inteleg mai bine urmatoarea fraza:

    "Personal, nu vad rostul unor reactii - perfect articulate dealtfel - in lipsa cauzelor care le-au generat."

    RăspundețiȘtergere