luni, 11 mai 2009

Reflectii bahice

Cand suntem beti gandurile prind un ecou placut: rasuna si se ciocnesc molatec de peretii mintii, pe care raman imprastiate, scurgandu-se delicios, ca un sirop suav de ciocolata pe o inghetata la cornet, in mijlocul toropelii de iulie. Ecoul! - acesta este unul din lucrurile cu care aburul bahic ne imbiba gandurile. Alcoolul incetineste intelectul, dandu-i voluptate in schimb, facand fiecare boare psihica, fiecare rebeliune a neuronilor, fiecare complot intru maretie al sinapselor, sa persiste si sa ramaie suspendate in constienta ceva mai mult.

Ma-ntreb ce a produs ideea de mai sus. Este oare infuzia alcoolica cea care mi-a facut ratiunea mai fecunda si producerea de idei mai deasa sau a fost doar o coincidenta aparitia unui gand pe parcursul consumului de bautura, in fapt asemenea inspiratii avand loc la intervale regulate sau in fapt asemenea insuflari de geniu se produc premeditat, fiind pinaclul unei constructii de observatii si prelucrari, a carei istorie arborescenta se pierde in anusul mintii? Inclin sa cred ca alcoolul nu poate sa ne fertilizeze spiritul, dar in orice caz ne insufleteste condeiul, ne da o mai mare toleranta vizavi de gandurile pe care luciditatea le-ar suprima. Iar prin simplul fapt ca scriem (O, scriu! - ce conotatie senzuala prinde aceasta activitate rezervata proscrisilor senzualitatii) ca scriem eliberat si fara prejudecati, dam voie fiecarui gand, oricat de minuscul, sa-si exprime opinia si punem la dispozitia marei plase a Logicii un banc mai mare din acesti minusculi pesti, iar dat fiind gradul de ecumenism al intelectului, se va fauri o mancare de peste, poate cea mai oceanica produsa vreodata.

Dar vai, simt cum acest sut intelectual primit de la alcool isi pierde din intensitate! Sa mai comand o bere? Dar ce este berea? Berea este o aranjaciune, o rearanjaciune de roduri ale pamantului, o rezidire a Universului. Insa lasand la o parte aceasta definitie banala (caci ii poate fi atribuita oricarui aliment), berea este fondatoarea unui cult, pilonul unei subculturi, la care adera proscrisii ratiunii. La urma urmelor, orice subcultura este formata numai din acesti exilati, din acesti neglijati de catre chestiunile inalte. Pierd ei oare ceva din aceasta ignorare? Nu s-ar zice. Ei isi agraveaza aceasta schisma fata de Idee prin bere. Berea este panaceul, alifia si salvatorul, afundantul in panzele lumii.

Placut mai este sa scrii, alcoolizat fiind. Chelnerita tocmai m-a intrebat daca mai doresc ceva. I-am raspuns perfect lucid, semn ca simtul meu social inca vegheaza (batran lup social, acest simt!) si fapt care ma duce la concluzia ca ratiunea incepe sa rataceasca mai usor decat socialitatea, data fiind o picatura din veselul dar al vitei de vie. DEZLANTUIRE! ALCOOL, COPIL AL REBELIUNII INTELECTUALE! Nu este oare intelectualul acel individ care, facandu-se abstractie de pornirile sale instinctuale imediate, are actiuni a caror explicatie este greu de gasit. El se observa, observa ca se observa si devine ataraxic fata de insasi ataraxia sa! Nu este omul mai intelectual cu cat mintea sa este mai ramificata, si deci varfurile acestei grandioase coroane psihice sunt aparent nelegate de radacina? Ce atitudini mature au unii oameni, ba chiar si unii copii, in ciuda faptului ca sufletele lor sunt din epoca de piatra. Si nu, nu voi face previziuni sumbre pentru viitor bazate pe aceasta idee. Oamenii din epoca viitoare sunt identici ca esenta cu cei din epoca trecuta. Numai o mana dintre ei sunt geniali, adica sunt diferiti de restul. Dar ma intreb daca exista diferenta numai intre mase si genii si nu si intre membrii acestei elite care este genialitatea. Ar trebui geniul sa pledeze pentru genialitate sau pentru autenticitate?

Regalul simturilor slabeste, efectul alcoolului se estompeaza. Ceea ce spun nu mai are plasticitate. Observ ca alcoolul ne confera puterea de a face asocieri valabile intre lucrurile foarte vulgare si cele ideale, facand din metafora un pod miraculos intre generalitatea Naturii si particularitatea Cotidianului uman. Consider ca o metafora de calitate trebuie sa speculeze traversarea acestui hau, ea trebuie sa fie, printre altele, o analogie intre ceva cat mai natural si ceva cat mai artificial. Observ cum alcoolul imi diminueaza capacitatea de cititor, dar mi-o potenteaza pe cea de scriitor. Observ cum observ...

4 comentarii:

  1. te rog sa ma eviti. nu te cunosc asa ca imi infranez orice judecata de valoare asupra capacitatilor tale de orice fel sau asupra bagajului socio-cultural pe care il afisezi sau nu, insa te rog sa iei seama de faptul ca daca nu existi devine inutil sa-ti dai cu parerea in ceea ce ma priveste.
    iti multumesc,
    m.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai ma maia.storyboarders, daca tu ai blog si este public imi dau parerea in ceea ce te priveste, ca de aia iti pui gandurile pe blog: sa isi dea cititorii cu parerea despre ele. Mi se pare LOGIC.

    RăspundețiȘtergere
  3. pai ba beletty sau cum iti zice, spatiul asta public care supureaza de atata libertate de exprimare implica o anumita conduita tacit acceptata de mai toti utilizatorii sai. prin comportamentul tau lingivistic degradant mai ales pentru tine, ai incalcat atat aceasta conduita cat si orice alta regula de bun simt pe care o cunosc. fie ca alegi o internalizare fortata fie ca pur si simplu iti musti cum s-ar zice limba, iti sugerez prieteneste sa te abtii de la asemenea comentarii care nu pot si nu cred ca isi propun pana la urma sa evalueze in mod cinstit continutul vizat ci pur si simplu put a frustrari si a plictiseala. m-ar flata sa stiu ca te intereseaza sincer ca eu sa-mi imbunatatesc atat scriitura cat si varietatea subiectelor abordate dar nu cred ca e cazul nici sa te intereseze nici sa iau vreo lectie de la tine. asa ca, si cu asta chiar inchei definitiv, nu consider relevant vreun argument cu care tu vrei sa-ti sustii arogantele nefondate.
    m.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pfff, bun simt si conduita - fiecare si le impune singur (ca sa nu mai vorbesc de faptul ca nu le-am incalcat). Mai ai un pic si-mi zici ca te-am injurat! Si normal ca nu ma intereseaza sa-ti indrept scriitura. Stilul de a scrie al fiecaruia nu trebuie sa sufere nici cea mai mica influenta, trebuie sa tinda spre o originalitate desavarsita. Atata timp cat blogul tau e pus pe modul public fiecare iti comenteaza posturile cum considera el de cuviinta.

    RăspundețiȘtergere