Societatea, in cazul in care decade, poate sa o faca in 3 moduri:
1. Continuu - de cand se poate vorbi de o organizatie de indivizi, omul si semenii sai, cu cat au stat mai mult impreuna s-au corupt mai tare reciproc.
2. Alternativ - societatea functioneaza ca un pendul, ce-n ritm predictibil oscileaza intre decadenta si ascensiune.
3. Iluzoriu - in fapt nu exista o decadenta a societatii, ci doar o fatada creata de vechea garda, un ultim mars cavaleresc al generatiei trecute in scopul de a-si valida valorile.
Eu unul tind sa aleg a treia presupunere. Pentru omul batran fosila tineretii este un paradis, un meleag launtric idilizat de trecerea timpului care se cutremura in fata prapastiei tehnologice dintre generatii si pe care o condamna ca fiind eretica. Aceasta mutatie, aceasta mareata dar inspaimantatoare schimbare a modului de a fi, aceasta alterare de catre timp a spatiului sacralizat de amintire, seamana frica in inima vechii garzi, care dintr-un disperat impuls conservator ignora partile rele ale vechiului si partile bune ale noului, prezentandu-le ca opuse, neintelegand ca in fond sunt la fel, tehnologia si moda fiind doar variatii ale formei. Calitatea umana este cantitativ aceeasi, indiferent de epoca sau areal geografic. Altfel spus in orice loc sau perioada te-ai duce o sa ai un om cu virtuozitate intelectuala la un numar constant de mediocri, numar pe care nu-l stiu, dar il aproximez la 20. Civilizatia nu modifica o societate decat formal, ea doar muta jocul meschin de putere din maidan in salon.
duminică, 19 aprilie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu