Astfel este croita Muzica, aceasta secventa ordonata de sunete, ca atunci cand ascultam o piesa, legam de ea, in memoria noastra, impresii ale fenomenelor care se petrec in acel moment. Este ca si cum ar extrage fiecare clipa de pe durata cantarii si i-ar insulfa, cu mare forta, un sens si o amprenta precise, care ne raman incrustate in amintire. Astfel ca atunci cand acumulam mai multe auditii ale unei piese, ascultand-o din nou ni se pare ca smulge din negura vremilor si pogoraste asupra noastra o abundenta, o bogatie coplesitoare de Timp, ca si cum un continent pierdut ne-ar fi revelat in fata ochilor.
Pe buna dreptate afirma Thomas Mann ca privind viata in retrospectiva, din afara trairii si deci cu un rece ochi, o perioada ne pare mai larga si a fi trecut mai greu, daca pe parcursul ei s-au petrecut evenimente notabile pentru noi, daca deci cuprinde evenimente de un inalt grad de noutate si memorabilitate, iar daca a fost saraca in lucruri pe care sa le gasim interesante si a fost intr-o mare masura monotona, ne pare a se fi scurs mult mai repede decat a facut-o in realitate. Aproximarea intinderii temporale a unei perioade din trecutul vietii proprii se face pe baza reperelor pe care le avem in acea perioada. In absenta acestor repere, aproximarea este supusa erorii. Un reper temporal este mai bun cu cat experienta care l-a stabilit a fost prima de acel tip pentru noi deoarece senzatia pe care un fenomen o exercita asupra noastra e mai slaba daca obisnuim sa il experimentam des, caci cu cat avem mai mult din ceva, cu atat acel lucru valoreaza mai putin pentru noi.
La asta ar fi trebuit sa se gandeasca si conquistadorii spanioli, cand cucerind imperiul Inca si jefuindu-i templele de podoabe, au trimis prada de razboi formata din tone de aur si argint si din numeroase nestemate spre Europa, producand astfel o devalorizare a metalelor pretioase, deci si o inflatie, care a dezechilibrat serios economia batranului continent.
Cu cat traim mai mult insa, lucruri care odinioara ne-ar fi intrigat nu mai au asupra fascinatiei noastre aceeasi inraurire, ci una diluata, astfel ca se gasesc din ce in ce mai putine lucruri in stare sa lase o impresie puternica asupra noastra, iar din cauza acestei carente perioadele recente ne par comprimate fata de cele mai departate. Pe masura ce imbatranim ni se intipareste in minte un gust de nihil nove sub sole - nimic nu este nou sub soare.
Ia o portiune de muzica si arunc-o prin viata unui om, si va strange pe suprafata ei orice traire care a fost suficient de viguroasa pentru a reprezenta un reper pentru el si care s-a produs in paralel cu ascultarile. Ascultand-o din nou, melodia va dilata pentru el Timpul si va injecta in auditie tot nectarul pe care albina Muzicii l-a strans din florile trairilor sale din trecut, ca si cum templele grecesti ar fi reduse, sub propria-i privire, de la stralucirea si magnificenta lor originara la ruinele elegiace care sunt astazi.
miercuri, 9 decembrie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu