miercuri, 1 aprilie 2009

Intre Occident si Orient - Intrebuintarea timpului

"Exista diferente fundamentale intre popoare?"

Asta e una dintre intrebarile care imi tine doagele laolalta de ceva vreme. Mi se pare insa ca poporul este o unitate mica de masura pentru diferentele intre oameni si determinarea unei departajari de o gradatie atat de fina este prea grea. M-as multumi deci, inainte de a avansa la intrebarea de mai sus, sa cunosc diferentele esentiale intre rase, sau daca nu intre rase macar intre continente. Dintre continentele existente, doua se remarca ca un obiect demn pentru studiul meu - voi incerca deci sa stabilesc in randurile si articolele ce or sa urmeze trasaturi caracteristice pentru omul de tip asiatic si cel de tip european.

Intrebuintarea timpului

Thomas Mann indica in "Muntele vrajit" aceasta diferenta dintre homo asiaticus si homo europaeus: felul in care fiecare percepe si intrebuinteaza timpul. Mann spune ca datorita imensitatii continentului sau (datorita spatiului deci) omul asiatic foloseste timpul cu o generozitate de-a dreptul risipitoare ("aceasta grandioasa dar barbara intrebuintare a timpului"), fata de occidental, care constrans sa traiasca in perimetrul comprimant al Europei ("nobilul nostru continent decupat cu atata eleganta"), priveste timpul printr-o prisma zgarcita de gospodar. "Unde este mult Spatiu, acolo este si mult Timp" spune Mann.

Fara indoiala ca dispunand de aceleasi mijloace de transport de-a lungul mileniilor, prin urmare de aceeasi viteza de deplasare (care este spatiul raportat la timp), orientalul si occidentalul vor pastra acelasi raport intre timpuri ca si intre spatii. Este lesne de inteles problema intrebuintarii timpului daca consideram distanta dintre capetele unei tari europene si distanta dintre cele mai apropiate doua localitati din Asia, aceste doua distante sunt de foarte multe ori egale sau foarte apropiate ca valoare. Ceea ce pentru un rus inseamna 100 km, pentru un european oarecare inseamna in general cativa kilometri, iar dat fiind faptul ca tehnologia transportului este aceeasi pentru fiecare, cele cateva zile in care rusul nostru ar fi strabatut suta de kilometri sunt echivalente cu cateva ore pentru european. Unui european cele cateva zile folosite rusului i se par folosite groaznic de ineficient, dat fiind ca in timpul asta ar putea sa faca o calatorie dus-intors si sa-si si rezolve treburile acolo unde a fost, in timp ce rusului timpul acesta ii ajunge doar pentru calatoria dus sau intors.

Acolo unde densitatea este mare timpul este folosit cu mai multa utilitate. "Carpe diem! - si doar era citadin acela care a cantat astfel."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu