luni, 30 martie 2009

Este intelectul imuabil?

Ma intreb daca unui om ii poate fi modificat intelectul. Ei bine, cred ca da. Cred ca exista o capacitate intelectuala influentabila. Aceasta este chibzuirea pre-exprimativa sau timpul de coacere al gandului inainte de a-l scoate pe gura. Exista multe adevaruri marunte, lumesti, de care oamenii nu-si dau seama nu pentru ca ar fi incapabili intelectuali ci pentru ca gandesc prea putin inainte de a trage o concluzie.

Aceasta prudenta rationala este puternic impusa indivizilor in tarile civilizate. Cu cat o tara este mai civilizata, cu atat este mai nepretuit timpul cetatenilor. Iar cum mult timp este folosit in dialoguri, un om intr-o tara dezvoltata ca vorbitor are sa se trezeasca nevoit sa gospodareasca timpul partenerului de dialog, la fel cum si interlocutorul sau va urmari acelasi lucru, data fiind celebra retorica care umple aerul in Occident - "time is money". Intr-un dialog din strainatate omul este constrans sa vorbeasca ce trebuie, rapid si la obiect. In tarile subdezvoltate oamenii isi permit sa-si iroseasca timpurile, dupa cum se va vedea in urmatoarea relatare a unui dialog, cel dintre mine si vanzatoarea din libraria magazinului Titan:

Am intrat in librarie ca sa cumpar un dictionar roman-francez. Ca sa nu caut dupa el in rafturile mari hotarasc sa o intreb unde il gasesc pe librareasa, desigur o persoana cu o vasta si precisa cunoastere a marfii gasite in biblioteca si posesoare a unei fine eruditii in domeniul literaturii universale, capabila in orice moment sa-ti dea un sfat de nadejde cand vine vorba de lumea literelor. O intreb care este cel mai cuprinzator dictionar roman-francez. Ea imi arata un dictionar de buzunar roman-francez. Caut cel mai cuprinzator dictionar ii subliniez. Imi arata un dictionar francez-roman foarte cuprinzator. Ii spun ca vreau roman-francez. "Pai...", si imi arata cu anvergura bratelor cele doua biblioteci cu dictionare "cautati aici, asta e tot ce avem." Cuvintele sunt de prisos de aici incolo.

In strainatate, unde diplomatia in slujba este ca o sabie a lui Damocles, si-ar fi pierdut instantaneu locul de munca. O societate civilizata le impune membrilor sai, prin zgarcenia fata de timp, triere in comunicare si implicit in gandire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu