marți, 31 martie 2009

Bizareriile lui Dali, partea I

Salvador Dali a aratat toata viata o inclinatie pentru fantastic si flamboaiant, pe care a atribuit-o alaturi de "iubirea sa pentru tot ce e aurit si excesiv si pasiunea pentru lux si imbracaminte orientala" (zise wikipedia), unei ascendente arabe. Criticii lui erau constant enervati de excentricitatea lui sociala, care atragea mai multa atentie decat pictura lui.

De exemplu obsesia lui pentru rinoceri. Dali era convins ca rinocerul este singura fiinta din regatul animal pe al carui corp se gaseste o portiune de spirala logaritmica perfecta (anume cornul). Credea ca mariile genii din pictura, in speta Jan Vermeer van Delft au inteles la randul lor asta, iar el, o intruziune moderna a picturii din vechime, le impartaseste pasiunea neobisnuita. Fascinatia lui van Delft pentru rinocer s-ar fi concretizat in "Dantelareasa", tablou care, sustine Dali, poate fi descompus perfect in cornuri de rinocer, orientate toate spre varful acului personajului feminin. Obsesia lui Dali se manifesta in cele mai incredibile moduri cu putinta. Odata a adus cu el in emisiunea in care a fost invitat o piele de rinocer si a refuzat sa stea pe altceva decat pe ea. Altadata, folosindu-se de o sulita ca-n turnirurile medievale, si-a luat mult elan si a strapuns o imagine imensa a "Dantelaresei". Insusi Dali si-a materializat opinia privind legatura dintre Vermeer si rinoceri intr-o versiune proprie a "Dantelaresei", in care reprezinta imaginea mesterului flamand chiar descompusa in cornuri rinoceresti.

Intr-un interviu, Dali a vorbit despre relatia lui cu mustele. Iubea in mod deosebit ceea ce numea 'las moscas limpias de Port Lligat'. Port Lligat e oraselul de pe coasta Spaniei unde Dali a creat o bucata buna din viata lui. Stancile aride ale oraselului sunt unul din motivele principale in opera spaniardului, cauzandu-i de-a lungul vietii un mare de numar de nostalgii erectil-intelectuale. In timp ce picta ii placea sa-si unga colturile gurii cu miere care functiona ca momeala pentru mustele lui iubite. Cand o musca se lasa sedusa de comoara dulce si incepea sa se infrupte din ea, Dali strangea buzele, prinzand musca ca intr-o menghina. Placerea pe care o deriva din agitatia mustei pe pielea sensibila a buzelor, era unul din micile lui <raison d'etre>-uri, 'una cosa sibaritica de la pintura', cum atat de sibaritic o numea. Apropo de cuvantul acesta - 'sibaritic' - care e de un livresc atat de matasos pentru intelect. Sybaris era una din coloniile grecesti din peninsula italica, renumit pentru gurmandismul si luxul in care traiau locuitorii, si in general vietii inchinate placerii, de unde si cuvantul, care inseamna placut in sensul senzorial. Seneca povesteste despre un sibarit care se plangea ca nu se simte comfortabil noaptea si intrebat de ce a raspuns: "Gasise o petala de trandafir sub el, care il durea."

Un alt obicei de-al lui Dali povestit intr-un interviu era acela de a privi televizorul invers. Explica ca primim un numar mai mare de "bits, bits, bits...bits d'information" daca privim asa ecranul, deoarece la informatia propriu-zisa se adauga informatia produsa de imaginatia noastra care incearca sa descifreze pozele lipsite de sens.

Toata viata Dali a fost subiectul controverselor, pe care eu le gust mai mult decat ce a produs ca artist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu