vineri, 12 februarie 2010

O idee de melodicitate

L-am auzit acum ceva timp pe un profesor explicand cum ca atat monotonia cat si variatia excesiva dauneaza artei. Monotonia deoarece, desigur, plictiseste, iar variatia excesiva deoarece creeaza confuzie, creeaza o situatie care nu poate fi stapanita si care, prin urmare, produce teama.

Exista insa repetitii neintrerupte ale aceleiasi figuri care nu produc monotonie. Si din aceasta observatie imi pare ca beneficiaza cel mai mult Muzica. A nu se intelege prin aceasta ca muzica este o arta, insa principiul numit de respectivul profesor se aplica si pentru muzica. Scontarea printr-o lipsa totala de variatie a unui efect puternic de hipnoza, care confera auditiei profunzime, nu este nicidecum un scop rar intalnit in domeniul muzicii. Un asemenea efect depinde exclusiv de laitmotivul ales, adica de elementul care este repetat.

Criteriul alegerii sale este sugerat de experienta pe care o are mintea atunci cand este confruntata cu o repetitie. Dupa un anumit timp de la inceputul desfasurarii repetitive, mintea pierde notiunea inceputului si sfarsitului motivului si le muta in alta parte pe motiv, realizand un motiv nou. Practic, psihicul rupe motivul intr-un punct, punand prima parte astfel obtinuta la capatul celei de-a doua. Succesul efectului de repetitie consta in gasirea de sens in motivele produse prin dislocare. Daca nu au sens, sau melodicitate (in cazul muzicii), mintea va starui asupra motivului initial, gasind astfel rapid prilej de plictiseala. Cu cat va gasi mai multe motivuri cu sens, cu atat placerea descoperirii si placerea pendularii intre optiuni vor fi multiplicate.

Pentru a exemplifica vom folosi, datorita imposibilitatii utilizarii unei fraze muzicale, doua cuvinte - piele si tartă:

Motivul initial: pielepielepiele

Morfozele motivului prin dislocare: pielepielepiele, pielepielepiele, pielepielepiele, pielepielepiele

Nici una dintre gruparile de litere ielep, elepi, lepie si epiel nu are vreun sens.

Motivul initial: tartătartătartă

Morfozele motivului prin dislocare: tartătartătartă, tartătartătartă, tartătartătartă, tartătartătartă

Desi artăt, rtăta si ătart nu inseamna nimic, cuvantul tătar are evident un sens.

2 comentarii:

  1. Interesant, dar care era concluzia , pana la urma care e lagatura intre monotonie si variatie ?

    2dor here.

    RăspundețiȘtergere
  2. E o legatura de antiteza - ca intre lumina si intuneric sau bine si rau. Iar eu am semnalat ca si prin opusul variatiei, care este monotonia, se poate genera un efect specific variatiei.

    RăspundețiȘtergere